Talijanski iredentisti i hrvatski nacionalisti – braća po historijskom revizionizmu, dvije strane iste kovanice

Skandalozna izjava predsjednika EUropskog parlamenta Antonija Tajanija (člana Berlusconijeve stranke Forza Italia, koja je dio Europske pučke stranke kao i HDZ, Vučićev SNS, Orbánov Fidesz, Merkeličin CDU i Juncker) o “talijanskoj Istri” i “talijanskoj Dalmaciji” izazvala je brojne reakcije, od kojih su one u Sloveniji daleko žešće i odlučnije od onih u Hrvatskoj.

Što se talijanske strane tiče, ta nas izjava podsjeća na to da u Italiji (za razliku od Njemačke) nikad nije provedena defašizacija, a da se zadnjih 25-30 godina posebno radi na intenzivnom dovođenju (neo)fašista u sâm politički mainstream. To je radio Berlusconi čije je stranke Tajani član, ali najotvorenije to radi trenutna talijanska vlast, dosad najdesnija, u kojoj participira Liga (prije: Sjeverna liga, Lega Nord) i koja ima za ministra čuvenog Mattea Salvinija. Italija bez pretjerivanja klizi u neofašizam i jedan dosad umiveni euron poput Tajanija želi tu malo “zagristi” da mu baš sve glasove ne bi uzeli Salvinijevi “crnci”. u Italiji je trenutno na vlasti koalicija Pokreta 5 zvjezdica (Beppe Grillo i Di Maio) i Lige (Salvini). Dogovorili su se oko nestranačkog premijera, nekog pravnika Contea. To je kao da je u Hrvatskoj na vlasti koalicija Živog zida (Sinčić i Pernar) i Neovisnih za Hrvatsku (Esih i Hasanbegović), a da je nestranački premijer npr. sudac Kolakušić.

Tajani iz Forze Italie oporbeni je političar, jer Forza nije ušla u vlast, iako je na izbore izašla u koaliciji s Ligom. To je kao da HDZ predizborno koalira s Neovisnima za Hrvatsku, a onda ipak ostane dio oporbe. A govor Tajanija je kao kad neki HDZ-ovac govori na Bleiburgu (što se tiče žrtava) ili u Hercegovini (što se tiče nacionalnog svojatanja).

Prije ove vlade na vlasti je bila Renzijeva stranka tzv. lijevog centra. Ona se kompromitirala ekonomskim politikama, lošim kadroviranjem i neuspješnim smanjivanjem ovlasti gornjeg doma parlamenta. To je u Hrvatskoj kao da je prije na vlasti bio nesposobni SDP koji nije uspio umanjiti ovlasti jednog parlamentarno-demokratskog mehanizma.

Pametni će shvatiti mnoge poruke iz ovoga.

Kod nas se pak nitko nije osvrnuo na to da je Tajani spomenuo i “komunističkog zlotvora Tita” kao glavnog krivca za protjerane Talijane (“esule”). A opet, svi su osudili povijesni revizionizam, pa čak i predsjednica KGK, najmoćnije ime revizionizma u RH, koja je i iskoristila taj termin. Zašto je svaka “kritika” povijesnog revizionizma nedosljedna i nedorečena ako se ne dotakne i tog drugog dijela skandalozne Tajanijeve izjave?

Upravo zato što je jedini lijek za fašizam tada bio – Tito i njegovi partizani. Oni su oslobodili okupiranu Istru i Dalmaciju, priključili je matici zemlji. Oni su s naroda Istre i Dalmacije skinuli fašistički jaram koji se ogledao i u nacionalnom i u klasnom ugnjetavanju. Oni su pokazali narodu i svijetu što je stvarno domoljublje, dok su sluge i učenici talijanske fašističke vlasti – Pavelićeve ustaše, par godina ranije toj Italiji dali veliki dio Dalmacije i Primorja, a na ostalom dijelu Hrvatske i BiH stvorili su klaonicu koju je teško nazvati i nezavisnom, i državom, i Hrvatskom, makar se tako zvala, i makar mnogi danas nariču za njom. Zato je posebno komično i paradoksalno, pomalo i cinično, kada s ustašofilne desnice dolazi “osuda” Tajanijeve izjave.

A kako je jedini lijek tada za fašizam bio NOB pod vodstvom Komunističke partije, tako je sada jedini lijek za povijesni revizionizam nedvosmisleno naglašavanje uloge Tita i partizana u oslobađanju Istre i Dalmacije (računajući i emancipaciju istarskog i dalmatinskog naroda, uglavnom radničkog i seljačkog podrijetla). A to onda uključuje da se osudi i cijela Tajanijeva izjava, pa i ovaj dio gdje spominje “komunističkog zlotvora Tita”. Bez osude tog dijela izjave osuda je nepotpuna i neiskrena.

To što nitko nije ni problematizirao taj dio dovoljno govori o tome koliko je u hrvatsku političku svakodnevicu utkan tuđmanistički revizionizam koji prema NOB-u pristupa “cherry picking”, tek kako bi dao prihvatljivije lice ili dodatno podupro hrvatsku državotvornu teleologiju i eshatologiju. A i sjetimo se da je upravo Tuđman tom svojom politikom povijesti otvorio vrata i za talijanski revizionizam koji tada kao politiku intenzivira Berlusconi. Jer, ako su komunisti činili zločine nad Hrvatima, zašto sada ne bi i Talijani pitali što je s odgovornošću tih istih komunista prema esulima?

Da povijesna ironija bude još veća, današnjim se neofašistima i fašistoidima u Italiji dive “hrvatski suverenisti” (ona “desnija desnica”) – Salvini iz neofašističke Lige uzor je likovima poput npr. Hrvoja Zekanovića koji dolazi, da stvar pukne od paradoksa, iz Šibenika, grada koji je mnogo propatio pod vlašću talijanskih fašista. Tim “suverenistima” i “domoljubima” također očito ne smeta ni što se Salvini slikao s četničkom zastavom (četnici – poznati saveznici talijanskih fašista, pogotovo u pogledu klanja hrvatskog stanovništva u Zagori, ali i saveznici ustaša). Njima ne smeta ni što su prvaci te talijanske ekstremno desne stranke Lige prije nekoliko godina otvoreno veličali Karadžića i Mladića kao “junake obrane kršćanske Europe”.

Ali zato njima smeta korištenje “srbizama” u Hrvatskom saboru i ćirilica. Njima smeta antifašistička tradicija koja je zaslužna za protjerivanje talijanskog fašističkog okupatora. Njima, u konačnici, najiskrenije vjerojatno smeta i Istra i Dalmacija u sklopu Hrvatske. Zato su Dalmaciju toliko ideološki remodelirali da je njezin najveći grad danas mjesto šovinizma i straha. Postoji revizionistička poveznica između iredentističkih neofašističkih poruka visokih talijanskih političara i “splitskog stanja uma” (i zadarskog) koje puni stupce vijesti zadnjih dana. Dvije su to strane iste kovanice.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s